Piirustuksia – Galleria K

Vantaan Sanomat 1.12.2015

Markus Luiro, Sanna Pappila ja Tuuli Tuikka
PIIRUSTUKSIA
26.11.-20.12.2015
Galleria K, Vantaa

T Se on hyvä että kaikilta tulee tämmöstä aika spontaania kamaa, mitä yleensä tekee ja sillee aika helpostikin ettei tarvi kuukautta yhtä piirrosta tehdä.

S Niin se on meille kaikille luonteva väline. Se on niin kotoisa, siihen pääsee niin äkkiä tavallaan sisään siihen juttuun.

M Niin tai siinä on pieni häpeä, kun tuntuu että se näyttely pitäs olla vasta muutaman kuukauden päästä, niin pystys sulatteleen sitä, ja ajatteleen onko nää oikeasti hyviä vai… Se on tosi spontaania kun tekee vaan jotain ja sitten laittaa niitä jo esille.

T Musta se on ehkä hyvä koska, mä tiiän ehkä mitä sä tarkotat, tai yleensä niitä pitäs yrittää parantaa ja miettiä voisko ton saman työn tehä vaikka jotenkin toisella tapaa. Toisaalta mä oon tehnyt koko ajan hirveesti luonnosmaisia piirroksia, ei ne oo sinänsä valmiita, mutta ne on valmiita juuri siinä luonnosmaisuudessaan. Sitten oon miettinyt että eihän nää oo mitenkään valmiita, mutta sitten aattelen että näissä on jotain todella sellaista mitä en edes pysty itse kontrolloimaan, mikä on tosi kiinnostavaa. Sen näkee ite niin läheltä, ettei edes näe onko se hyvää vai, mutta ehkä joku näkee.

M Oon huomannut sen että jos vaikka maalaa nopeasti mutta jos sitä ei heti hävitäkään vaan laittaa jonnekin nurkkaan muutamaksi kuukaudeksi, niin sitä on tavallaan päässyt yli, unohtanut sen, niin sitä pystyy kattoon vähän niinku joku toinen kattos sitä ja tajuta onko se hyvä vai huono.

T Joo, no kyllä, just tuota, eikä sen tarvi olla välttämättä kuukautta, muutama päiväkin riittää.

S Kun puhuttiin siitä teoksen tekemisestä, tai että tulee se valmis työ tässä. Tottakai kun mä alan tekeen niitä kuvakirjoja, niin onhan nekin tavallaan aina valmiita töitä, mutta sitten se on kuitenkin osa semmosta kirjaa, tai siis ne vois olla vaan sitä kun ihminen puhuu puhelimessa ja piirtää samalla.

M Niissä on kuitenkin aika paljon ajatusta.

S Niin, tai kun ei enää kirjoita, niin ei oo enää tarvinnut kirjoittaa päiväkirjaa, koska on tehnyt ne asiat kuvina. Välillä vaan se että piirränpäs tästä silmän ja nenän, ja siinä vaiheessa kun siinä on vaan jonkun naamataulu niin ei siinä oo enää mitään mikä liittyy arkeen, ei siinä oo enää mitään, mutta siinä on kuitenkin ollut joku semmonen että kun kahtoo niitä röntgenkuvia hampaista, ja sitten ahistaa hulluna, niin sit mä piirrän tän asian pois itsestäni, niin mä piirsin paljon hammasduuneja.

T Mulla on kans ollut harjoittelemista paljon ja semmosta kokeilemista, niinku eri tyylejä, mä oon kokeillut että teenpäs ton noin ja noin, kauheesti eri tapoja, viivankäyttöä mä en oo ennen harjotellut, nyt huvikseni aika paljon ja sit kaikkea, koska sit on löytänyt kaiken näköistä, ja tota, luonnoksiahan ne on, hirveen paljon.

S Mulla ne ei oo ees luonnoksia.

T Niin mikä on luonnos, onko se semmonen että ensin teen luonnoksen ja sitten teen valmiin?

S Siinä on jo kaikki siinä luonnoksessa.

T Sitä mä just tarkotin, että mä näen luonnoksen niin että se on valmis. Luonnoshan käsitetään yleensä niin että se on harjoitus ja sitten tehdään siitä valmis, tottakai sen voi niinkin käsittää, mutta mä käsitän sen niin että se on vaan nopea tämmönen työ joka on valmis.

S Joo, ja sitten jos siitä tulee jotain mieleen niin sitten sitä voi jossain muodossa tehdä uudestaan, koska aina huomaa sen että oma kuvamaailma toistuu tosi paljon, että huomaa jos kahtoo, kun mulla on tommonen nippu niitä luonnoskirjoja, tai kuvakirjoja, niin kun niitä alkaa kattoon niin sieltä tulee samat asiat… hahmot toistuu, ajatukset, tavallaan tietyt, omat semmoiset symbolit ynnä muut, ja vaikka ne ei liitykään niin siitä kokonaisuudesta tulee yllättävän tarinallinen.

T Joo, kyllähän ne usein.

S Oikeastaan aika väärin sanoa, että ne ei olis taideteoksia, mutta tavallaan kun emmä tee niitä kuvia että ne olis näytillä.

M No miten sen määrittää sen taideteoksen, onko se sitten taidetta jos se on jossain galleriassa?

S Niin, tai onko se tehty jollekin.

M Niin tai se että onko se jotenkin niin että ajattelee kuvilla?

S Niinpä.