Piirustuksia – Ahjo

MARKUS LUIRO: PIIRUSTUKSIA

Markus Luiron piirustuksia Taidekeskus Ahjon Kytö – tilassa 22.3.–16.4.2013.

Avajaiset ovat torstaina 21.3. kello 17.00. Tervetuloa.

Kuvataiteilija Markus Luiro päätti alkuvuodesta tehdä piirustuksia tussikynillä, joilla voisi piirtää nopeasti ja helposti. Luonnoskirjaan oli kertynyt vastikään uusia luonnoksia ja uusi näyttely oli tulossa jo noin kahden kuukauden kuluttua.

Aloittaessaan hän ajatteli tekevänsä ainakin kaksi eri sarjaa tai kokonaisuutta, jotka olisivat ainakin hänelle itselleen selkeästi nimettävissä ja käsitettävissä. Ajan kuluessa asiat kuitenkin muuttuvat ja unohtuvat.

Parhaimmillaan hän huomasi piirtämiinsä kuviin syntyvän jotain hienoa, yllättävää ja selittämätöntä, mutta huonoimpina hetkinään hänen jokainen yrityksensä piirtää tuntui epäonnistuneelta, jokainen viiva väärältä, ja siitä tunteesta oli välillä vaikea päästä irti.

Syksyn eri hakemuksissaan kuvataiteilija Markus Luiro kertoi käsittelevänsä tulevissa teoksissaan suhdetta kuolemaan ja toisiin ihmisiin. Jokin aika sitten kierrellessään kirjastossa hänen silmänsä osuivat Maurice Blanchot’n ohueen niteeseen Kuolemantuomio & Kuolemani hetki.

Kirjan takakansitekstistä hän luki, että ”Kuolemantuomio on Blanchot’n varhaiskauden proosaa, jossa hän jo käsittelee koko tuotantonsa läpäiseviä teemoja kuten ihmisen suhdetta kuolemaan ja toisiin ihmisiin.”

Markus selaili myöhemmin toista Blanchot’n kirjaa, Kirjallista avaruutta, ja eräässä kohdassa Blanchot kirjoittaa Rainer Maria Rilken taidekäsitystä mukaillen kuinka ”runoilijan ei pidä jättää mitään ulkopuolelleen, hänen ei pidä kieltäytyä minkään olion eikä minkään ihmismielen synnyttämän haaveen lähestymiseltä eikä hänen pidä hylätä ainuttakaan ajatusta.”

Markus luki viime vuonna myös Charles Baudelauren Pahan Kukat ja katsoi Ingmar Bergmanin elokuvia.